Høstens bøker

Fata Morgana-11.jpg

Håper du har plass … til mer ribbe av Cezinando

Hvordan får man sprø svor? Og hvorfor er det så deilig å gråte når man skjærer løk? Det er spørsmålene musiker Cezinando stiller seg i denne julekokeboka, som også på subtilt vis undergraver våre inngrodde tanker om tradisjonelle kjønnsrollemønster, seksualitet og følsomhet. Cezinando har sammen med tv-kokk Ole Martin Halsen samlet sin favorittoppskrifter på alt fra medisterkaker til mandelkonfekt. Boka inneholder også en billedserie hvor Cezinando lager hjemmelaget pinnekjøtt sammen med rapperen Arif, der de slakter et lam, parterer og salter det. 

FataMorgana_10-2.jpg

 Hvordan forføre en feminist av Henrik Elvejord Borg 

Hvordan kan man forføre en feminist? Det er spørsmålet Henrik Elvejord Borg – forfatter, realitykjendis og den nye kjæresten til Ulrikke Falch – gir svar på i denne boka, som er skrevet for alle sjåvinister som vil bli sammen med feminister. I Hvordan forføre en feminist deler Henrik raust fra sine personlige erfaringer med å fremstå som en kvinneobjektiverende klyse på riksdekkende TV, sprade rundt i bar overkropp med en drink i hånden og bedrive såkalt «trasspuling». Henrik gir også trening- og kostholdsråd for å få en sixpack som er uimotståelig for alle kvinner som er bekymret for kroppspress blant kvinner. Målet til Henrik er å verne om patriarkatet, utvide grensene for hva man kan si uten at det blir omtalt som «seksuell trakassering» og å oppfordre andre menn til å anlegge kropper som kvinnelige kroppsaktivister kan begjære. 

Skjermbilde 2018-10-29 14.53.39.png

Den perfekte trekant av Pythagoras 

Hva utgjør den perfekte trekant? Er det vinkelen? Eller menneskene? Pythagoras har endelig brukt sin kunnskap til noe godt, nemlig å undersøke hva som skaper den perfekte trekant, og hvorfor den kan inneholde alt fra to kvinner og en mann, to menn og en kvinne, tre kvinner og tre menn, så lenge man benytter seg av nitti graders vinkler og et godt liggeunderlag. Pythagoras avslører de underliggende matematiske prinsippene bak trekantens geometri, og hvor mange alkoholenheter man bør drikke før man tar opp emnet i høflig selskap. Boken er med andre ord den perfekte gaven til alle som liker matematikk og drømmer om å ha en trekant. 

Skjermbilde 2018-10-29 kl. 14.56.37.png

«Min omkamp» av John Arne Riise

«For fotballen er livet enkelt: den lar seg sparke så lenge den kan. Så puffer den. Litt som livet mitt.» John Arne Rise er klar med et dypdykk i sin sjel i «Min omkamp», en bok om mobbing, kampen for å bli en respektert legende, gjeldsproblemer, janteloven og fordelene med «den glattbarberte trenden» når man har rødt kjønnshår. Riise bretter ut om sin angst for det trygge familielivet og hans problemer med den moderne mannsrollen. «Min omkamp» er planlagt å bli seks bøker, hvor Bind 1 følger Riises barndom og hans problematiske forhold til sin mor Berit Riise — «hespetreet». Bind 6 er planlagt å handle om John Arne Riises slåsskamp med Carew og problematiske forhold til Adolf Hitler. 

FataMorgana_8_Page_1.jpg

FUCK YOU! AV LILLE MARIUS

«Bleikfeite, lavpanna harrytasser kan suge pikken min. For det er jeg som er prinsen av dette kongeriket. Så fuck you. Fuck YOU! Brrra! Brrra! Brrra!» Levemann og renessansemenneske Lille Marius er endelig klar med sine memoarer Fuck You!, komponert mens han har levd jet-set livet i New York og London. I Fuck You!  blir vi kjent med den ekte Lille Marius, en enkel gutt fra Oslo som liker å «chille i silkekåpen min som jeg kun vasker i årgangsvin og verdens fineste snø.» Lille Marius’ litterære idoler er Charles Bukowski, Hunter S. Thompson, Tobias Nordbø og Ari Behn.

Skjermbilde 2018-05-17 00.57.18.png

Unge Werthers I-landslidelser av Johann Wolfgang von Goethe

En ung, følsom mann kommer på besøk til en liten tysk landsby uten batteri på telefonen og forelsker seg i den yndige instagram-kjendisen Lotte. Werther oppdager for sent at Lotte hooker med Albert, en rik fyr med six-pack, mastergrad i filosofi og iPhone X, og slites etterhvert i stykker av kroppspress, prestasjonspress, benching og ghosting. Lotte føler en sterk sjelelig tilhørighet med Werther og i stedet for å dra hjem til sine foreldres kjeller, nøler han lenge i det som utvikler seg til et følsomt trekantdrama som til slutt ender med at Werther henger seg selv med en lånt telefonlader. 

FataMorgana_4_Page_1.jpg

Dama til Paul Auster av Siri Hustvedt 

Den kvinnelige forfatteren Siri Hustvedt er endelig ute med en søt, liten, sentimental og irrasjonell bok om sitt forhold til den prisbelønte forfatteren Paul Auster, komponert i et kontorfellesskap den kvinnelige forfatteren deler med andre kvinnelige forfattere. Hustvedts portrett av den aktive Auster – «en talentfull hvit, heteroseksuell mann som fortjener en sentral plass i den moderne vestlige kanon sammen med sine kule kompiser» – er den perfekte boken for alle som liker å lese om et fullverdig mannlig subjekts handlinger og kunstneriske mot, skrevet av en yndig kvinne som har skriving som hobby.

«Et passivt mesterverk» – Gayatri Spivak

FataMorgana_3-1.jpeg

Min briljante kompis av Tony Ferrante

Min briljante kompis er ein stor, filmatisk roman skriven av Tony Ferrante, den fiktive storebroren til den fiktive forfattaren Elena Ferrante. Historia blir fortalt av Tony, som får vite at kompisen gjennom eit langt liv, Vesle Tony, er sporlaust forsvunnen saman med alt han eig: Ikkje eit hårstrå fullt av brylkrem er attende etter han. Historia om Tony og Vesle Tony byrjar i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli, tilfeldigvis like ved bydelen Elena Ferrante har lagt sine romanar til. Fattigkvarteret er prega av vald og brutalitet. Dei to kompisane skil seg ut ved at dei er svært kløktige, og at Vesle Tony kan fjerta på kommando. Han er trassig, møkkete – og fryktlaus. Elleve år gammal må Vesle Tony avbryte skulegangen for å bli med i mafiaen, mens Tony held fram med å studere kjønnsteori. 

FM_2.jpg

Sanning og svik - Jon fosse sine fragmentariske tankar om jensen og Cappelen

Jon Fosse debuterar som sakprosafragmentarikar med Sanning og Svik, ei bok skrive i rettssalen på rada bak Torgrim Eggen. Fosse skriv vakkert og rørande om Eirik Jensens heltemodige kamp mot Noregs korrumperte rettssystem, kioskmaten rundt Tinghuset og alle dei involverte damene han vil liggje med. I boka står Fosse sjølv fram som hasj-liberalist og innrømmer at han har vore kunde av Cappelen. 

 

Skjermbilde 2018-02-19 16.04.22.png

Hjorth er Hjorth – En samtalebok av Alf van der Hagen

De to søstrene Hjorth snakker ut i Alf van der Hagens siste mesterverk. Boken er resultatet av at Alf van der Hagen gjennom flere år har invitert Vigdis og Helga hjem til villaen sin på Frogner for å drikke vin, røyke fredspipe, ta mdma og samtale om virkelighetslitteraturens rolle i norsk litteratur, berøringens plass i familiekonflikter og hvem av de to som egentlig har rett. Van der Hagen har gjennom psykodrama og putekrig fått Hjorth-søsterene til å dele sine mørkeste hemmeligheter og komme frem til at «gjort er gjort».

Fata Morgana-112.jpg

Eit barn er IKKJE abortert i Betlehem av Knut Aril Hareide

«Det skjedde i dei dagar at det gjekk ut befaling frå statminister Erna Solberg om at paragraf 2c skulle fjernast fra abortlova. Denne befalinga gjekk ut mens Jonas Gahr Støre var landshøvding i Israel.» Knut Arild Hareide har skrive ei barnebok om Jesu fødsel, satt i et parallelt univers kor norske politikere rådar over Israel, og han sjølv er Gud den allmektige. Boka er illustrert av Tobias Nordbø med hjelp frå Den heilage ande.

FataMorgana_10-3.jpg

Kunsten å dehumanisere av Melina Johnsen 

«Du er stygg, feit og bleik. Du drar ned håret og leker deilig. Du er ikke en dritt, bitch!» Melina, kjent fra Ex on the Beach, er nå ute med den definitive analysen av dehumaniseringens kunst. Dette er en pop-filosofisk bok etter Lars Fr. H. Svendsens eksempel, en bok som tar deg gjennom hele dehumaniseringens historie — alt fra spydige vikingruner til Hitlers antisemittiske taler. Melina forklarer dessuten treffsikkert hvordan man skal komme med effektive, dehumaniserende utsagn på fest, som for eksempel å redusere en person til det verst tenkelige, nemlig menneskelig avføring. 

Skjermbilde 2018-10-29 kl. 14.53.58.png

Platonisk kjærlighet – en kritikk av Platon 

Fata Morganas arkeologer har de siste årene – etter tips fra den norske forfatteren Tobias Nordbø – vært på utgravinger i Hellas og funnet et knippe tekster komponert av kjente greske filosofer direkte under Parthenon-tempelet, som dessverre led uopprettelig skade av utgravningene. Heldigvis klarte arkeologene å finne Platonisk kjærlighet – en kritikk, skrevet av Platon i årene han levde i ufrivillig sølibat etter at potensielle beilere tolket tekstene hans for bokstavelig. I boka kritiserer Platon sin tidligere idé om at sinnets skjønnhet er overlegen ytre skjønnhet, og skriver: «Kjærlighet er ubrukelig om kjønnsorganer ikke er i kontakt og gnikkes mot hverandre helt til det hele kulminerer i noe mer enn en simpel idé.» 

Skjermbilde 2018-10-29 kl. 14.56.52.png

«Im rich, bitch!» av John Carew

John Carew har klart å legge fra seg pengebunkene og eiendomsskjøtene for å skrive sine lenge etterlengtede memoarer om å være «en av norgeshistoriens største bawlere». Boken er konstruert som tolv frittstående «epistler til mine hatere». Carew skriver rørende om hvor nice det er å ligge med supermodeller i luksussuiter og hvor fett det er å kunne kjøpe akkurat det du vil ha hele tiden. Carew har fått Per Heimly til å fotografere veskekolleksjonen sin, smykkene, skoene, tattoveringene, eiendommen han eier, og bygningene til bankene, bedriftene og fondene han har plassert penger i.

FataMorgana_8_Page_3.jpg

HVORdan ligge seg til topps av Dronning sonja

Vil du ligge deg til topps? Er du enkel jente som vil bli dronning? Da er Hvordan ligge seg til topps av Dronning Sonja den perfekte boken for deg. Sonja, datter av ikke-kongelige foreldre, har samlet alle sine beste tips for å forføre en singel monark og få dem til å fri til deg, slik at du kan leve lykkelig i alle dine dager. I boken får man en innsikt i hvilket undertøy man skal bruke på første stevnemøte, riktig kostyme første gang man er på slottet og om man skal leke med ballene ved første samleie. Svaret er ja. Kjøp Hvordan ligge seg til topps og du vil se hvor lett det kan være for en folkelige jente finne seg en monark som kan gi deg din gudegitte plass i toppen av samfunnet, milevis over den skitne almuen.

Skjermbilde 2018-05-17 00.57.31.png

Forbrytelse og forenklet forelegg av Fjodor Dostojevskij

Dostojevskij har gjort det igjen! Romanen om den unge Raskolnikovs febervandring gjennom St. Petersburg på jakt etter en trygg røykespot, er en ny klassiker. Angsthelvetet begynner når Raskolnivkov blir arrestert for besittelse av hasj i en gulasj-sjappe og får utskrevet et forenklet forelegg han ikke har råd til å betale. Vil han overvinne frykten for å spørre sin mor om penger, eller vil han bli sendt til en arbeidsleir i Sibir? Forbrytelse og forenklet forelegg stiller store filosofiske spørsmål, som hvorvidt stonere er den moderne tids overmennesker og om man kan slå ihjel langeren sin om han tar 37 rubler grammet.

FataMorgana_4_Page_2.jpg

Hamlet av Aune Sand

Likte du Macbeth av Jo Nesbø? Da kommer du til å elske «Hamlet» av Aune Sand. Aune Sands omskriving av William Shakespeares klassiker «Hamlet», et bestillingsverk av Fata Morgana Forlags nye direktør for det hele. Aune Sand har lagt Hamlet til et familiegods i Danmark hvor karakteren Aune Hamlet kontemplerer sitt liv etter at hans far blir drept av sin bror, Vebjørn Sand. Aune Sand har klart å komprimere stykket til sin grunnleggende problemstilling — hvorvidt Hamlet er en dust — i denne moderne klassiker som forlagets nye direktør for det hele har lovet sine investorer at vil bli en suksess. 

FataMorgana_3-2.jpeg

Du må sove – Hundre triks for å finne natteroen av Arnulf Øverland

Sliter du med å sove? Har du problemer med å finne kveldsroen? Holdes du oppe til langt på natt av flashbacks fra din tid i fangenskap i Sachsenhausen? Da er Du må sove – Hundre triks for å finne natteroen av Arnulf Øverland den perfekte boka for deg! Etterkommerne av Arnulf Øverland har samlet alle de beste sovetipsene til den klarsynte forfatteren – alt fra å drikke kamille-te og aldri lese modernistisk poesi etter klokken syv, til mer praktiske tips som å alltid ha en pistol under puta i tilfelle en tropp med nazister sparker inn døra, drar deg ut av senga, kaster en hette over hodet ditt og slår deg i magen med batonger. 

FM_.jpg

jorge luis borges samlede verker av Ari behn

Etter en lengre kunstnerisk pause er Ari Behn endelig klar med sitt magnum opus Jorge Luis Borges Samlede Verker, et mesterverk gjenskapt ord for ord etter Kari- og Kjell Risvik oversettelse i årene etter bruddet med Märtha Louise, reklamejobbing og tatoveringen av Pierre Menard, Forfatter av Quixote på ryggen. I denne boken er alle forfatterens prosastykker -- eller fiksjoner, som Behn selv kalte dem etter at Borges kalte dem det -- samlet.

Skjermbilde 2018-02-19 16.04.01.png

Koranen på nynorsk – av Ragnar Hovland

Ragnar Hovland har endeleg omsett Koranen til nynorsk etter å ha brukt dei siste åra på å ta eit nettkurs i arabisk. Hovland si omsetjing vert rosa av Noregs nynorsk-imamar for å ha gjort Allahs heilage skrift tilgjengeleg på sidemål, samt for den meisterlege måten han syner Muhammed sin underfundige humor på.  Hovland sjølv har konvertert til islam under omsetjingsarbeidet, og har difor slutta å ete svin og byrja med å gå i lange kjolar. 

Fata Morgana-113.jpg

imot julen av tomas espedal

Hva er jul? Er det egentlig så stor forskjell på julenissen og fjøsnissene? Julenissen er stolt av arbeidet sitt, han har gjort det til et yrke med faste rutiner og arbeidstider. Hva skjer når disse blir forstyrret av alkoholproblemer? Julenissen bor på Nordpolen med to fjøsnisser som har mistet sin mor; han vil gjerne være en god mor for dem, han skulle gjerne ville skrive som en kvinnelig fjøsnisse. «Imot julen» er en roman om en julenisse som blir forfatter, og en poetisk, nærgående skildring av romjulens kjedsomhet.

FataMorgana_10.jpg

Skam av Daniel Aakre Pedersen 

Daniel Aakre Pedersen, kjent som «den kjekkeste i Ex on the beach», har skrevet om skammen over å ha vært offeret i Norges mest veldokumenterte overgrepssak, begått i en villa i Mauritius full av kameraer, av to kvinner med norsk opprinnelse. Videoopptak viser to kvinner som ligger oppå Daniel, gnir ham i skrittet og beordrer ham om å være med i en trekant uten at han vil. Overgrepet, som har skapt stor debatt i Norge, er i sin helhet gjengitt i bilder i boka, og tilgjengelig for alle med tilgang på Dplay. Der ligger også videoopptak av sekskanten Daniel deltok i frivillig neste dag som eneste mann – «et rop om hjelp», som han beskriver det som i boka. 

Skjermbilde 2018-10-29 kl. 14.54.10.png

Absolutt absolutisme – hvordan moralrelativisme forgifter alt av Sokrates 

«Jeg vil heller forgifte meg selv enn å gå i dialog med en sofist». Slik åpner Sokrates’ Absolutt absolutisme, en treffende monolog rettet mot filosofens fiender: «alle moralrelativistiske sofister som ødelegger sannheten med sin slange-retorikk». Sokrates mente, som kjent, at det fantes absolutte sannheter, som at sannhet, kunnskap og moral er universelle størrelser, og at alle sofister er rasshøl – et verdenssyn han bygger grundig ut i Absolutt absolutisme. Dette er en bok for alle som hater folk som argumenterer for ting de ikke mener. 

Skjermbilde 2018-10-29 kl. 14.57.03.png

«På sporet av den tapte overtid» av Egil Drillo Olsen

«Lenge pleide jeg å gå tidlig i garderoben. Noen ganger, når jeg hadde skrudd på dusjen, begynte jeg å tisse før jeg en gang hadde tid til å si «jeg er tissetrengt»». Drillo har skapt et unikt mesterverk i den moderne fotballitteraturen. «På sporet av den tapte overtid» følger landslagstreneren Svein, en skjør sjel som innerst inne drømmer om å bli poet, men irriterer museumsfolk med kvekking fra gummistøvler. Drillo har komponert verket i en seng støttet opp av varmeputer i et rom kledd i eggekartonger. Boka følger Svein gjennom et fotball VM i Brasil hvor Norge vinner gull over Brasil rett før en kommunistisk revolusjon bryter ut. I tillegg til å stille spørsmål ved overtidens natur, beskriver Drillo et uforløst kjærlighetsforholdet mellom Svein og assistenttreneren Oddvar.

FataMorgana_8_Page_2.jpg

ubetinget kjærlighet - 12 regler for å elske av mette marit

«Første regel: alltid klapp en kattunge, selv om den har vært et selvopptatt rasshøl siden den dagen den ble født.» Mette Marit har skrevet en treffende selvhjelpsbok for vår splittede samtid, basert på andre selvhjelpsbøker hun har lest og etiske prinsipper hun har snekret sammen i sin sommerresidens og på representasjonsreiser til Østen. Ubetinget Kjærlighet inneholder livsregler som «Alltid gå lutrygget som en gorilla for å unngå konflikter», «Mat barna dine med soya slik at de får dempet kjønnsdrift» og «La vaskehjelpen rydde hjemmet ditt perfekt før du kritiserer verden».

Skjermbilde 2018-05-17 00.57.45.png

Drodlinger av Blaise Pascal

Fata Morgana Forlag har etter flere års nitidig arbeid klart å samle drodlingene til den franske tenkeren Blaise Pascal fra en bunke med papirer filosofen gjorde alt han kunne for å destruere før han døde. Drodlinger viser mannen under krøllene, en mann som liker å tegne kruseduller og er redd for å miste håret i frykt for å avsløre sine tanker for Gud. Samlingen inneholder alt fra strektegninger av familiemedlemmer, handlelister, uforståelige ligninger, et poengsystem over alle damene Pascal ville ligge med og filosofiske drodlinger som «Alle menns lidelser stammer fra det faktum at de ikke kan suge seg selv.»

FataMorgana_4_Page_3.jpg

Linnéa Myhres Guddommelig komedie – Helvete av Linnéa Myhre

Linnéa Myhre har endelig tatt en personlig reise til helvete sammen med erkeengelen Sondre Lerche, tippoldesønn av Phetracha. Myhre skriver friskt og klart om å forvise seg selv fra Oslo og heller vandre rundt på Ekebergåsen, finne en portal til helvete ved plassen hvor Bjarne Melgaards hus er planlagt å ligge og tre ned i dødsriket. Den tidligere «Skal vi danse»-deltakeren traverserer så de ni dødsirklene, befolket av syndige sjeler som har bodyshamet, folk som har lagt ut bikini-bilder av seg selv på Instagram, folk som har shamet folk som har lagt ut vakre bilder på Instagram, folk som har presset folk til å prestere, Charter-Svein, folk som har forlatt sine kjærester i niende ring av helvete til fordel for en showcase i Bushwick.

FataMorgana_3-3.jpeg

Stakittgjerder av stål av Sylvi Listhaug

Dette er boken 15,2 prosent av Norge har ventet på. På oppmuntring fra Carl I Hagen skrev Listhaug lyrikk gjennom valgkampen i 2017. Det resulterte i femten sonetter, blant andre «Svenske tilstander», «Ikke flere nå», «Hylekoret» og «Knut Arild Hareide sleiker imamer oppetter ryggen». Bernard Ellefsen har allerede hyllet samlingen som «et vannskille i norsk poesihistorie», mens Ingunn Økland innrømmer at hun har endret syn på Listhaug etter å ha lest Stakittgjerder av stål. «Nå elsker jeg alt det hun står for», skriver Økland i en fire siders anmeldelse i Aftenposten.

FM_3.jpg

En Ode til mammon - Petter Stordalens diktdebut

Etter to tiår med diktskriving mellom møter er Petter Stordalen endelig klar med sin lenge påventede diktdebut. En Ode til Mammon består av to deler -- Debit og Kredit -- og er ifølge forfatteren både en "autonom modernistisk komposisjon og selvhjelpsbok". Stordalens litterære forbilder er Jon Fosse, Stein Mehren, han fyren som skrev Hardy-guttene og Petter Stordalen.

Skjermbilde 2018-02-19 16.03.48-kopi.png

Ren prosa – av Ellen Wisløff

Den perfekte gaveboken! Ellen Wisløff har mistet troen på poesi som kunstnerisk form og har følgelig lagt ned Instagram-kontoen @renpoesi. Nå satser hun for fullt på @renprosa, som har fått flere enn 30 følgere den siste måneden. Her er boken som samler de trettiåtte romanene hun har lagt ut i sin helhet på Instagram – blant annet Amtmannens Døtre av Camilla Collet, Frognerfitter av Alexia Bohwim, Armand V av Dag Solstad, Doppler, Naiv Super, Tatt av Kvinnen og Fakta om Finland av Erlend Loe, Orions Belte av Jon Michelet og Zona Frigida av Anne B. Ragde. Ren Prosa er med andre ord blitt verdens tykkeste bok. Den inneholder en roman til hver anledning, enten det skulle være bursdag, bryllup, begravelse, nachspiel eller tiden etter man har utført et barmhjertighetsdrap

 

Karl Ove Knausgård: «Jeg har lenge vært misunnelig på poetene som har blitt løftet frem av Ellen Wisløff på Instagram. Nå er det endelig prosaistenes tur til å skinne.»